Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Meghalt a kutya, akit másfél órára egy autóba zártak a hőségben a Hortobágyon

/
/
/

Másnapra már stabil állapotban volt a kutya: járkált és ivott, azonban nem evett, folyamatosan hányt. Ebből az állapotából már nem épült fel, és egy hét után elpusztult. A rendőrség eljárást indított.

Április végén a hortobágyi Vásártér környékén úgy parkolt le valaki az autójával, hogy abban benne hagyta a kutyáját egy műanyag szállítódobozban. Az autó a délutáni melegben felforrósodott, a kutya pánikba esett, majd erőfeszítések árán kitört a dobozból. Az autóban sem lett sokkal jobb neki, így azonban észrevették a járókelők, akik értesítették a Hortobágyi Madárkórház dolgozóit.

„Több mint másfél órája szenvedhetett, a hősokktól már összehányta az autó belsejét. Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna. Az ablak betörése után a hortobágyi Madárkórház műtőjébe hoztuk, majd megkezdtük kezelését” – olvasható a madárkórház Facebook-posztjában.

Válságos állapotban volt a kutya, a hősokktól elvesztette az eszméletét, nem reagált semmilyen ingerre, és pár pillanatra a légzése is megállt. A dolgozók minden tőlük telhetőt megtettek, vizes lepedővel hűtötték, infúzióra kötöttek, gyógyszeres kezelést kapott.

„Gyakorlatilag másnapra, harmadnapra már olyan stabil állapotba tudtuk hozni, hogy járkált és ivott, azonban nem evett, folyamatosan hányt. Ebből az állapotából már nem épült fel, és egy hét után sajnos elpusztult”

– nyilatkozta a Dehir.hu-nak Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

Déri János arról is beszámolt, hogy a laborvizsgálati eredményekből kiderült, hogy a kutyának „olyan mértékű szívférgessége volt, amely az élettel összeegyeztethetetlen”.

A szívférgesség egy olyan halálos betegség, melyet a fonálférgek törzsébe tartozó szívférgek okoznak. A betegség szúnyogcsípéssel terjed, hazánkban elsősorban a kutyákat fenyegeti, de a macskák és a menyétfélék is fogékonyak a fertőzésre. A tünetek között szinte mindig jelentkezik a légszomj, a köhögés, a gyenge terhelhetőség és a fáradékonyság. Ezeken felül szívritmuszavar, artériagyulladás és általános gyulladásos tünetek, máj- és veseproblémák, májmegnagyobbodás is előfordulhat. A megbetegedett állat pusztulását szív- és légzési elégtelenség, tüdőembólia, máj- és veseműködési zavar, esetleg a bomló féregmaradványok miatti vérmérgezés okozhatja.

„A fertőzés miatt összeomlott a kutya vérkeringése, amit jelentősen súlyosbított, hogy az autóban hagyták. A gazda egyértelműen felelőtlen volt, azonban előbb-utóbb elpusztult volna a kutya akkor is, ha nem zárják be a kocsiba. Ettől a megterheléstől azonban légzési nehézségekkel küzdött, ami meggyorsította a folyamatot. A kutyát tényleg a klinikai halál állapotából hoztuk vissza, de emiatt sajnos már nem lehetett rajta segíteni”

– közölte Déri János.

Plásztán-Kopcsa Kamilla, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője a Dehir.hu érdeklődésére elmondta, az ügyben a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Állatkínzás vétségért akár két év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság a Büntető törvénykönyv szerint. Ez esetben az állat maradandó egészségkárosodása vagy pusztulása szerepel a törvényben. Nyilván a hortobágyi esetnél dilemmát okozhat majd, hogy az állat betegsége okán egyébként is elpusztult volna.

Előzmény:

Autóban haldokló kutyát mentettek a Hortobágyi Madárkórház dolgozói

dehir.hu

 

Hozzászólások
Megosztás