Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Kegyetlen állatkínzás egy baranyai gyermekotthonban

/
/
/

Bíróság elé áll szerdán négy tinédzser, akik a vád szerint több mint egy éven keresztül kínoztak egy kutyáta szigetvári speciális gyermekotthon. Az ügyet most újrakezdik, az eljárást ugyanis a korábbi szakaszában fel kellett függesztetni, mivel nem találták a vádlottakat – tájékoztatott a Pécsi Törvényszék.

Az érintett fiatalok 2013 nyarán az említett intézményben éltek.  Ebben az időszakban az elsőrendű vádlott egy kicsi, fekete, keverék kan kutyát vitt otthonba, akit az otthon vezetőjének engedélyével fogadtak be. A nevelők gondoskodtak az eb ellátásáról és a nevelt gyerekek közül egy kislány is foglalkozott vele. Rendszeresen sétáltatta, és amikor az állat beteg volt, orvoshoz vitte.
A vád szerint a négy kamasz 2014. április 17-ig napi rendszerességgel hergelte, kavicsokkal dobálta, szerszámnyéllel ütötte, egy üvegszilánkokkal teli árokba kergette, télen hideg vízzel telt árokba kergette és egyéb módon bántalmazta az állatot. A kutyának emiatt hol a szeme gyulladt be, hol a lábát sértették fel a szilánkok,de arra is volt példa, a szájába botot adtak majd úgy pörgették a levegőben, felsértve ezzel a száját, fogait.
A vádirat szerint mindezeken túl ketten – az első- és a negyedrendű vádlott – egy letört kerítésdarabbal hergelte az ebet a kennel rácsán át, majd mikor a kutya azon keresztül ráharapott, felemelték és visszadobták. Ugyanezen a napon másodrendű vádlott bement az állathoz és a 160 centiméteres kerítésen keresztül kihajította, majd ezután 5-6 alkalommal fejen ütötte ököllel, illetve fojtogatni kezdte. Csak azért állt le, mert a kutyával foglalkozó kislány és a nevelők rászóltak.

A rendőrség is tudomást szerzett a történtekről, ezután a kutyát elzárták, de a fiatalok nem álltak le a kínzással.2014. május 28-án a negyedrendű vádlott az otthon udvarában egy 40 centiméter hosszú tömör vasrúddal kétszer vert a kutya hátára. A nevelők észrevették, és – állatorvosi segítséggel – menhelyre vitték az ebet még aznap.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a vádlottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy a kutya egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, ezen kívül különös szenvedést okozott az állatnak.

– áll a vádiratban.

Gyilkosokká válhatnak felnőttként az állatkínzó gyerekek

Mit tegyen, ha gyermeke állatot kínoz? Erre, valamint arra is kerestük a választ, mit tesz vele a pszichológus, hogy ne legyen deviáns.

Miért kezd el egy gyerek állatot kínozni? Miért vernek szét egy magatehetetlen gólyát vagy kiskutyát gyerekek, fiatal felnőttek? Ezt a kérdést még februárban alaposan körüljárta Katona István állatvédő, aki több tanulmányra hivatkozva válaszolt a kérdésekre egy rendkívül jól összeszedett cikkben. Már korábban kiderült, és egyértelmű: párhuzamba hozható a családon belüli erőszak és az állatkínzás. Nem kérdés, ha nem foglalkozik vele szakember, az állatkínzó kisgyerek deviáns felnőtté válik, és nemcsak a családjára jelenthet majd veszélyt, hanem az egész társadalomra is.

(Illusztráció)

KISZOLGÁLTATOTTSÁG GYEREKKORBAN

A gyerekek fogékonyak és érzékenyek, így a kritikus időszakban nagyon nem mindegy, milyen hatások érik őket, milyen mintát követnek, ezért iszonyú fontos a szülők szerepe, hiszen a tanulás alapja az utánzás. A gyerekek legtöbbször irányítási céllal, bosszúállásból, előítélet miatt, agresszió kiélése végett, kíváncsiságból vagy fóbia (félelem), esetleg nyomás hatására követnek el állatkínzást.

Persze számos más ok is van, mindegyik félelmetes, mert azt jelenti, valami nagyon nincs rendben körülötte. Ha családon belüli erőszak áll a háttérben (rendkívül magas az ilyen esetek száma), akkor a gyerek az állaton éli ki azt a kiszolgáltatottságérzést, amelyet ő is tapasztal. Egy amerikai tanulmány szerint ötvenhárom olyan esetben, ahol családon belüli erőszak miatt kellett vizsgálatot folytatni, több mint 60 százaléknál fordult elő dokumentálhatóan állatkínzás is. Amikor gyerekbántalmazás miatt nyomoztak, már 88 százalékra(!) emelkedett ez a szám.
 

ÁLLATKÍNZÓBÓL GYILKOS IS LEHET

Továbbá kijelenthető, hogy az olyan gyerekek, akik állatokat kínoztak, agresszív, bántalmazó felnőtté váltak, és jó részük felnőttkorban még gyilkosságot is elkövetett. Ha kezeletlen, nemtörődöm módon foglalkozunk a gyerek efféle agresszivitásával, azzal valójában az erőszakot pártoljuk. A gyereknek elsősorban azt kell megtanulnia, hogy az állat ugyanúgy érez, szenved, mint egy ember, hiszen ugyanolyan érzékszervei vannak, és ha ezt a gyerek nem fogja fel, akkor a nála védtelenebbekkel (nőkkel, gyerekekkel) mindig erőszakosan viselkedik majd.

(Illusztráció)

EMPÁTIÁRA KELL NEVELNI A SZÜLŐT IS

Kiss Erika gyermekpszichológus lapunknak elmondta, az állatkínzó gyerekeket empátiafejlesztéssel kezelik. – Át kell éreznie, hogy fáj az állatnak, és rá kell venni, hogy ne akarjon többé fájdalmat okozni. Amikor a kezelése már egy ideje tart, van rá példa, hogy kap egy kisállatot, melyet nagyon erős szülői felügyelet mellett gondoz. Ha jól bánik vele, jutalmazza is szülő.

Legtöbb ilyen esetben a családdal is kell foglalkozni, fejleszteni kell bennük is az empátiát. Az állatkínzó gyerekek sokszor a társaikkal is agresszívek, ehhez a mintát pedig onnan veszik, mi hogyan bánunk másokkal. A szeretetteljes bánásmódot az állatokkal már nagyon korán el lehet kezdeni tanítani. Ha a totyogós meghúzza a macskánk farkát, akkor közbe kell lépni, és megmutatni, hogyan kell helyesen bánni vele, például hogyan simogassa. A büntetés ebben az esetben sem célravezető a gyereknél. Amennyiben a család is dinamikusan részt vesz a gyermek terápiájában, akkor hamarabb lehet eredményt elérni – állítja a szakember.

 

24.hu

borsonline.hu

Hozzászólások
Megosztás