Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Életet mentett Báró: kiszagolta a töltés oldalában fekvő magatehetetlen férfit

/
/
/

Szeged – Bárónak, a másfél éves vizslának köszönheti egy szegedi férfi az életét!

A bajba jutottat a vizsla vette észre: addig ugatott gazdájának a reggeli séta alatt, amíg Csilla meg nem pillantotta, hogy a szegedi Etelka soron, a töltésoldalban egy eszméletlen férfi fekszik körülbelül 10-15 méter mélyen.

– Minden reggel sétálunk egy nagyot Báróval, de most kedden, ahogy felmentünk a töltésre, egy bizonyos pontnál szörnyen ugatni kezdett. Lefele nézett és nem hagyta abba, őszintén szólva már bosszankodtam is, hogy biztos egy macska játszik az idegeivel – mesélte lapunknak Báró kutya gazdája, Kissné Rózsa Csilla (42). A peremtől 10-15 méterrel lentebb található töltésoldalban azonban nem egy állat ingerelte Bárót, hiszen egy eszméletlen férfi feküdt, a botjával maga mellett.

– Lenéztem és láttam, hogy egy jól szituált, 40-45 éves férfi fekszik, akinek ott a járóbotja. Nagyon furcsán vette a levegőt, ha szólítgattam, csak hörgött, nem tudott beszélni. Egy másik kutyás, Laci azonnal hívta a mentőket – folytatta Csilla. A mentősöknek sem volt azonban könnyű dolguk: a bajba jutott férfitől másfél kilométerrel arrébb volt olyan lépcső, amelyen lejuthattak hozzá.

– Kedd délelőtt kapta a szegedi mentésirányítás a bejelentést. Azonnal esetkocsi indult a helyszínre, de mivel a beteg nehezen megközelíthető helyen volt, a katasztrófavédelem közreműködését is kérték. Gyors helyszíni vizsgálat után, folyadékpótlást és rögzítést követően mentőegységünk a tűzoltók segítségével tudta a töltésen felvinni a beteget mentőautóhoz. Állapotának stabilizálása után súlyos állapotban szállítottuk kórházba – tudtuk meg Hangai Józseftől, a szegedi állomás kommunikációs munkatársától, mentőtisztjétől. A kutyus büszke gazdája azt is elárulta, hogy az eb nem véletlenül volt ilyen szemfüles: a kutyaiskolában az oktatója személykereséssel is foglalkozott, így a vizsla ezt is tanulta.

Csalhatatan a kutya orra

Egyetlen technikai eszköz sem tudja megközelíteni egy kutya orrának képességét, ha emberek kereséséről van szó. Éppen ezért a mentőkutyákat is több, illetve különböző bevetési területre tanítják, így például a romkutatás, területkutatás, nyomkövetés, lavinakutatás vagy a vízi keresés.

 

Hozzászólások
Megosztás