Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

7 HIEDELEM AZ IVARTALANÍTÁSRÓL – és az igazság!

/
/
/

Tévedsz,ha azt hiszed, hogy csak „faluhelyen” vannak még mindig legendák az ivartalanításról. Sokfelé “beette magát a köztudatba” ez a 7 dolog. Oszd meg kérlek minél több kutyással, hogy a helyes, legújabb kutatásokon nyugvó infók jussanak el mindenkihez.

A nulladik pont – jó, tudom, nincs olyan, hogy nulladik … – az, hogy egy az USA-ban végeztek egy kutatást, mely szerint azok, akik a kutya /cica ivartalanítását azzal az indokkal ellenzik, hogy „nem lehet majd szegénynek nemi élete”, és „én magam sem szeretném, hogy velem ezt tegyék” általában nem hogy nem empatikusabbak, hanem kifejezetten élvezetüket lelik mások bántásában. Például a kölyök kutyák elpusztításában, sőt akár saját gyerekeik, feleségük kínzásában.

Az, hogy az állat számára jobb, hogy nem szül és nem „őrül meg” a hormonok hatására időről időre, minden józanul gondolkodó és felelős személy számára belátható tény. (Kivétel a fajtanemesítés céljából, tenyésztésre tartott egyedek – akiket a tenyésztő gondosan nevel!)

1. Meg kell várni az első tüzelést / 1 éves kort az ivartalanítással.

Helyes: Nem kell megvárni, Nagyjából 8-9 hónapos kortól bátran lehet hozni kutyát és cicát egyaránt.

2. Az idős kutya /cica be fog pisilni, ha ivartalanítva van

Helyes: Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Nincs egyértelmű kapcsolat eközött – inkább a jó táplálással van összefüggésben. Egyede válogatja. Idős kutyánál (9 év vagy afelett) azonban már nagyon át kell gondolni az ivartalanítást, pláne a szukáknál. Minden esetben alapos vizsgálat után az orvos javaslata szerint járj el.

3. Meg kell várni, hogy legalább egyszer kölyke legyen / párosodjon.

Helyes: Nos ennél nagyobb baromság, amire tényleg semmi észérv és magyarázat nincs, kevés van. Mégis mindig találkozunk vele. Meg azzal is, hogy „…de én majd egyszer akarok egy ilyen tökéletes példányt, mint a drága Buksikám”. Hidd el: Buksi csak egy van, a kölyke mindenképp MÁS lesz, és Buksinak sem teszel jót, ha önzésből szülésre kényszeríted.
Semmiképp ne hozz le almokat fölöslegesen, mikor tele vannak a menyhelyek gazdátlan kölykökkel. Ivartalaníts!

4. Meg fog hízni a kutya, a cica

Helyes: Meg, ha telezabáltatod. Akkor is meghízik, ha ivaros. Nem az ivarszervei miatt hízik, hanem mert rosszul eteted. Szóval saját gondatlanságodat ne fogd az ivartalanításra légyszi! Tanulj, etess helyesen.

5. Megváltozik a viselkedése, tunya, lusta lesz

Helyes: Meg bizony, mégpedig előnyére. Nyugisabb, kedvesebb lesz akár a kutyus, akár a cicus. A tüzelési időszakok nem viselik meg annyira a szervezetét és nem fog elrohanni ivarzási időszakban ész nélkül a “vére után”. A kutya taníthatóbb, figyelmesebb lesz, a cica pedig többnyire bújósabb, játékosabb. Nem fog eltunyulni, ha nem eteted túl és ha játszol vele. Figyeld meg, hogy a tunya gazdi cicája / kutyája lesz lusta 😉

6. Elrákosodik, ha ivartalanítjuk

Helyes: Pont fordítva. Az a szerv, ami nincs ott, nem tud elrákosodni. A rák ellen sajnos nincs garancia, de semmilyen konkrét összefüggést a rák és az ivartalanítás közt nem fedeztek fel. Az álethesség és a rák közt már inkább. Az a kutyus, aki rendszeresen álterhes, bizony jobban jár, ha ivartalanítják.

7. Az ivartalanítás drága

Helyes: Ha jó minőségű gépekkel, megfelelő személyzettel, gondosan válogatott gyógyszerekkel végzik, akkor nem kerülhet fillérekbe, de legalább biztonságban van a kutyád /cicád és fel is ébred a beavatkozás végén. A túl olcsó mindig gyanús, veszélyes. Ott valami, ami fontos volna a kedvenced egészségének védelmében, valószínűleg hiányzik!
Az ár helyett inkább az számít, hogy mit kapsz a pénzedért.

A fentieken kívül – ami nálunk alapvető – most, ha február 15-ig bejelentkezel, az alábbiakat kapod:

  • műtét utáni ruha vagy gallér,
  • Bach rescue cseppek a stabil ébredésért
  • 2 hetes roboráló, immunerősítő
  • 3 havi természetes kullancs elleni védelem

Szóval kifogás és nyafogás helyett MOST foglalj időpontot, a Goldenvet rendelőbe, (www.goldenvet.hu) ha még ivaros a cicád/ kutyád. (30) 700 5030

Hozzászólások
Megosztás